pondělí 22. ledna 2018

Hrajeme si - 21 měsíců

Vlastně nevím, jestli hrajeme si, je ten správný název pro tento příspěvek. Tentokrát to bude o dětské práci a očekávám, že až si jednou Raubíř tento příspěvek přečte, bude asi dost překvapený, jakou krutou výchovou prošel :-)). 
Každopádně, Raubíř se začíná velice výrazně zapojovat do chodu domácnosti. Již dříve projevoval zájem o vyskládávání příborů z myčky, čehož jsme využívali. Pak ho to přestalo bavit a spíš než vyndávat příbory tam začal dávat svoje hračky, aby je umyl. Naštěstí neví, čím se to zapíná, jinak bychom tu měli spoustu nebarevných hraček. 



Snažím se držet u nás nějaké rituály, aby věděl, co bude následovat (například, že před poobědovým spánkem se jde přebalit a pak zatáhneme žaluzie a jde se spát). Každé ráno si taky vytáhl svoji učící věž a vylezl do ní, aby sledoval přípravu snídaně. A právě tady to začalo. Napadlo mě, že by měl postupně začít přípravu snídaně zvládat sám. A možná nejen snídaně. Takže jsme začali zavádět Raubířovy povinnosti a snažím se důsledně dbát na to, aby na nich pracoval, i když zde máme návštěvu nebo je víkend a je doma táta.

Co všechno 21 měsíční zastane:
  • připravit si čaj (jakože pytlík) do hrnečku a do termosky
  • nachystat si misku nebo tácek k snídani
  • k obědu nanosit příbory na jídelní stůl
  • uklidit si večer před koupáním hračky
  • uklízet hračky i v průběhu dne - hlavně než se někam jde
  • nachystat si večer podložku do vany, než se jde sprchovat a ráno tuto podložku uklidit na své místo
  • vyndat si bryndák ze šuplíku než se jde jíst
  • utírání prachu s mámou
  • utření rozlité vody 
  • a postupně trénujeme přípravu oblečení - bravurně zatím zvládá čisté ponožky, čepici, kuklu či punčochy a mikinu, ostatní moc nerozlišuje. Nebo spíš to budu mít špatně naskládané a on moc neví, kde to asi hledat. Musím si o tom nastudovat víc :-)
Hledala jsem na webu něco o tom, kdy s dětmi začít trénovat zapojování do domácích prací. Musím říct, že ještě máme velké mezery - 17 měsíční dítě si připraví celou snídani.

A na závěr ještě přidám pár novinek z naší hrací poličky :-).

Sensory tangramy
Já asi někde dělám chybu, ale Sensory blocks u nás pořád nejsou takovým hitem, jak bych si představovala. Nicméně se snažím využít toho, co už Raubíř umí - tvary a připravit mu hru s tvary zase jinak. Tentokrát jsem překreslila obrysy sensory bloks na papíry a Raubíř na ně skládá kostky. U toho samozřejmě pojmenujeme náplně, ale ty barvy, ty jsou stále naprosto o ničem...


Kuličky na tyčky
Tuto aktivitu jsem viděla v naší montessori výzvě jako nabídku, že ji někdo vytvoří. Pořád jsem ale netušila, kde seženu ty tyčinky, na které se dají kuličky pokládat. Že jsou to týčka na golf bylo příjemné zjištění, pak už nám je jen hodná teta dodala a stačila tavná pistole + co dům dal a aktivita byla na světě. Všude se doporučuje zapíchnout týčka do plastelíny, ale ta se u nás používá v kuchyni, takže jsem ji zde nedávala.


Tohle jsou naše novinky, jinak dávám do poličky i již dříve ověřené a prověřené hračky a aktuálně sleduji, které už jsou pasé a Raubíř o ně nejeví zájem. S blížícími se Vánocemi se totiž bude určitě hodit nějaké uvolněné místo.

Mějte krásné dny,
Geokačerka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka