středa 30. srpna 2017

Hrajeme si - 17 měsíců

17 měsíců měl Raubíř v červenci - největší pařáky, léto, teplo, sluníčko. Doma jsme tedy moc času nestrávili, pořád jsme běhali po venku a domů jsme si zašli jen na oběd a poobědový spánek. 17. měsíc byl taky čas, kdy si Raubíř už definitivně zrušil dva spánky denně a přepnul do systému 1 spánku - dlouhého, vydatného a hlavně doma v postýlce! Musím říct, že po roce běhání po venku, aby dítě spalo, je to opravdu příjemná změna a navíc nám to krásně sedí do denního rytmu. Aktivity v tomto období tedy nejsou moc inspirující na zimu a deštivé dny.

Elegán na písku

Nemáme bazének, ale i vanička dostačuje :-)

Lovení rybiček
Myslím, že jsme tuhle hračku vytáhli už v měsíci 16., ale nikde na fotkách jsem ji nenašla, až tady. Tak možná až tady začala být tak zajímavá? Nevím, faktem je, že lovení rybiček byl trhák. Vlastně je pořád. I když u nás to funguje naopak: rybičky se nejprve vysypou na zem a pak se loví a dávají zpět do moře.



Části obličeje a celého těla
Tato aktivita nám přišla na mysli právě na dovolené, kde bylo občas Raubíře potřeba zabavit ve vozíku. Postupně jsme ho naučili ukazovat jednotlivé části těla a on se krásně zabavil tím, že když jsem je říkala, tak si je ukazoval na sobě. Občas doplnil slovem "taky" - což znamenalo, že má například dvě kolena a kromě jednoho našel a ukazuje i to druhé. Jako pomůcka jsme sloužili my - nejprve to většinou natrénoval na nás a postupně si to převedl na sebe.

Říkanky s ukazováním
Na tuto aktivitu jsem našla tip na internetu. Moc se mně zalíbila hra, která byla v EMCO klubu - 10 kartiček a na každé je říkanka s ukazováním. Pak jsem si na netu všimla, že jedna paní si ji vyrobila! Takže - jedno odpoledne, cca 5 hodin práce a výsledek? Máme taky básničky s ukazováním :-). A teď mohu říct, že jsem je vyzkoušela i na 5 a 7leté neteři a víte, jak je to bavilo??? Takže rozhodně doporučuji!

Kartičky jsem v té době měla v taštičce na cesty. Teď jsem je proděravěla a dala na kroužek. Mnohem lepší!

Odrážedlo, respektive motorka
Koupili jsme Raubířovi odrážedlo - motorku. Jsme nadšení cyklisti, takže očekáváme, že cokoli, co má kola bude fascinovat i naše dítě. Předpoklad byl ten, že Raubíř uvidí motorku, sedne na ni a bude nadšeně jezdit. No, tak tento předpoklad se nenaplnil... Jestli něco naše dítě bavilo, tak to byl samolepící tachometr a nošení motorky v ruce. Ježdění fakt ne. Takže jsem milou motorku umyli, vzali dovnitř a čekáme, kdy se o ni Raubíř sám začne zajímat.


A ještě k odrážedlu. Jeho výběru předcházela dlouhá doba strávená na internetu a hledáním toho vhodného, pročítáním diskuzí apod. Je toho opravdu hodně, co přečíst a nastudovat. Možná vám trochu ušetřím pátrání, když napíšu, že podle všeho by dítě mělo mít odrážedlo s jedním kolečkem vepředu (tedy ne puky, které  má kolečka dvě), protože se má už odmala trénovat stabilitu. A vlastně úplně nejlepší je vůbec žádnou motorku nepořizovat a jít rovnou do First biku - tedy kolového odrážedla. Tak my jsme zvolili nějakou střední cestu a uvidíme, jestli si to naše dítě to kolo nakonec zamiluje, nebo ne :-).

Taštičky a telefonování
Telefonování je sice zábava starší, frčí už určitě od 13. nebo 14. měsíce, ale teď je mnohem dokonalejší! Hlavně totiž je jasné komu se volá, kdo volá apod. Raubíř má svoji kabelku, v ní má všechny důležité doklady a samozřejmě je taky důležitě používá. A takové zrcátko, to dokáže další divy!





Tahání kačera
Vždycky jsem se této aktivitě u dětí smála - proč jako musí něco tahat. Tak už i na nás došlo. Máme na provázku super želvouna, kterého Raubíř dostal od tety, pravděpodobně je z Lídlu. Už jsem o něm psala, že do něj občas Raubíř vhazuje ty tvary. Tak vhazování tvarů sice taky frčí, ale větší sranda je lítat po bytě táhnout za sebou rachotícího želvouna. No a kromě toho tahá venku ještě vlak, traktor nebo jezdící auto - tohle všechno je strategicky rozmístěné mezi babičky, ke kterým se chodí, aby se zabavil a já s sebou nevláčela krosnu věcí. Už tak stačí bágl plín.

Všimněte si důmyslného vlože í hracího autíčka - tak si zajistil, že může mít dvě hračky zaráz! Tahá želvouna + má s sebou hrací autíčko!

Jinak v tomhle období stále platí rozvoj mluvy, nová slovíčka a napodobování složitých slovíček a objevují se i pokusy o samostatné jezení. Z osvědčených hraček frčí vhazování mincí do pokladničky, čtení knížek či vodní hrátky.

Přiznám se, že mě to hraní s Raubířem fakt baví. Hlavně vymýšlení nových her a hraček,  pro které hledám inspiraci na netu je neskutečně obohacující i pro mě. Takže maminky, pokud některé inspirace zde jsou i od vás, moc vám za ně děkuji!

Geokačerka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka