pondělí 24. dubna 2017

Učící věž

Máme skvělou novinku - učící věž. Tato vychytávka pro domácnost s neskutečně zvídavým dítětem  je podle mého naprostou nezbytností! Hodně frčí v rámci Montessori přístupu - aspoň tam jsem se s ní setkala a čerpala i inspiraci pro její výrobu.



V minulosti určitě byly podobné pomůcky, jen se jim tak neříkalo a dost pravděpodobně by podobně posloužily i jakékoli jiné, dobře na sobě naskládané věci. Muž říká, že si vzpomíná, že doma stával na kostce. Upřímně, Raubíř sice stojí a dost stabilně, ale jistota opěrky zad dodává mámě trochu víc klidu.


Učící věž jsme "pořídili" v sobotu a musím říct, že od té doby, se moje práce v kuchyni změnila z týrání dítěte (aspoň tak Raubířův řev zněl nezasvěcenému kolemjdoucímu) v parádní zábavu, srandu a prakticky ničím nerušené vaření! Navíc Raubíř má také svoji sadu na vaření, občas mu strčím něco do pusy, aby ochutnal, takže jsme zefektivnili i zavádění příkrmů, rozmanitost jídelníčku, navýšili příjem potravy (huráááá!!!) a ušetřili mámě spoustu snah dostat do dítěte něco v době jídla, protože takhle mu to strčím mimo dobu jídla a z prvního pohledu je jasné, jestli tohle projde nebo neprojde... 


Nevýhodou samozřejmě může být neustálé slézání (Raubíř se naučil během jednoho odpoledne slézat sám, takže pro nás vyřešeno). Smířit se musíte s tím, že řada věcí letí na zem, tudíž je vhodné pořídit si další senzory, abyste pak neuklouzli na něčem, co na zemi nečekáte (lžička, vršek od PET lahve či něco podobného, s čím si dítě právě hraje). No a poslední velkou nevýhodou je, že vázání na záda už asi opravdu využiji jen při cvičení. Šátek téhle skvělé novince nemůže konkurovat...


Učící věž se dá koupit, stačí toto slovní spojení zadat do googlu a vyjede vám spousta věží za různé ceny (snad od 800 Kč po 3500 Kč). Tu naši ovšem vyráběl táta, kterému je samozřejmě každé Raubířovo zamíření k věži a okamžité vylezení na ni o to víc k potěše. K výrobě jsme využili IKEA schůdky, pár prken a hranolků koupených v Bauhausu a jednu kulatou tyčku, aby se Raubíř nemajzl do hlavy při lezení nahoru. A návod? Ten jsme obšlehli z jedné diskuze na facebooku, takže ho tu záměrně nepíšu. Nicméně - šikovný tatínci, dědečci či strejdové pochopí a vytvoří podle fotky. 

Děkuji internetu za objev této boží pomůcky! U nás už jen vaření s úsměvem!


Máte tip na nějakou další, která nám ulehčí společný život s dítětem? Sem s ní :-))!

P.S. Po dopsání článku jsem objevila další nevýhodu, ale už se mně nechce narušovat text. Ať je věž kdekoli, i když stojí u zdi - Raubíř k ní hned valí a leze nahoru!!! Tudíž pro klidné vypití kávy je to nevhodná pomůcka, pokud ji teda nehodláte pít ve stoje a s nějakou jinou činností, která by zároveň zaujala zvídavé dítě. 

P.P.S. Omlouvám se za nedostatečně vyladěný Raubířův obleček, tohle je prostě domácí vohoz. 
Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka